Expert på att prokrastinera

Jag är verkligen expert på att tänka att "det löser sig" eller "jag gör det senare". Det liksom går in genom ena örat och ut genom andra örat. Det är ganska skönt på så sätt att jag är väldigt svår att stressa upp. Det är lite "Hakuna Matata" och ett axelryck över det hela. Jag stressar inte för småsaker som jag vet ändå löser sig liksom.
 
Men jag skulle ändå behöva bli lite mer strukturerad och effektiv i det jag sysslar med. Jag ramlade nyss över ett inlägg på Isabella Löwengrips blogg som behandlade just detta ämne. Kloka tankar.
 
 
 
"1 Gör skillnad på jobb och privatliv. Först och främst, för att bli mer effektiv handlar det om att hitta en balans i vardagen. Ska man kunna prestera bra på jobbet och vara effektiv måste man ladda batterierna hemma och göra skillnad på jobb och vardag så att kroppen och psyket förstår det. I mitt fall så byter jag alltid om när jag kommer hem och går ut med barnen för att komma ner  i varv efter jobbet. Idag när jag kom hem så duggade det lite men vi tog på oss regnkläderna och promenerade bort mot skogen för att plocka blåbär och gå på upptäcksfärd.

2 Vara här och nu. Jag har noll notifikationer som poppar upp min telefon (förutom kalender). Jag har inte haft ljud på telefonen sedan åtta år tillbaka. Allt för att inte bli störd i det jag gör, jag ringer upp när jag har tid. Är jag i ett möte så är jag på mötet, är jag med barnen så är jag med dom.

3 Aldrig ”Jag gör det senare”. När jag väl jobbar tänker jag aldrig ”Jag ska bara”. Jag skjuter aldrig upp något. Är det någon som ska mejlas, möte som ska tas så görs det. Jag har alltid varit så. Var det inlämningar i skolan så gjorde jag dom dag 1 och aldrig sista dagen. Jag vill få undan så mycket som det går, aldrig lämna något kvar på min todo-list.

4 Låt huvudet vara tomt och blocket fullt. Jag har aldrig något i huvudet. Allt jag ska göra, idéer och sådant skrivs ner. I telefonen eller i mitt block. Jag går inte runt och måste komma ihåg en enda grej. Jag har en todo-lista för förmiddagen och en todo-lista för eftermiddagen. Jag börjar med det svåraste först. Har jag en massa möten under dagen så lägger jag in uppgifterna i kalender, då slipper jag komma ihåg vad som står på min todo-lista utan kalendern säger till. Har man 6-7 möten på en dag och har ca 20 minuter i mellan är det skönt att kalendern berättar vad nästa uppgift är innan jag kliver in i nästa möte."

Kommentera här: