Kan man springa sig till att vara Einstein?

Jag var på en väldigt intressant föreläsning idag tillsammans med Eva. 
Speciallistöverläkaren inom psykiatri, Anders Hansen, kom till Boden och föreläste om hur motion och kondition hör ihop med koncentration och IQ. Här ska jag försöka sammanfatta lite. 

Han var väldigt skojig att lyssna på, som skämtsam utan att egentligen dra skämt. Ni vet när ett kroppspråk och hur man säger saker, blir roligt, snarare än vad man faktiskt säger. Han började föreläsningen med att säga att "detta är vare sig vi vill eller inte, en rätt tråkig sanning" och visade en bild där det stod något i stil med "vårt minne blir sämre med åren". Minnet styrs via en del i hjärnan som heter hippocampus. Denna är som störst och bäst vid en ålder på 25-30 år. Efter det börjar den krympa med ca 1 % varje år. De hade då utfört forskning på detta för att se om motion och kondition kan förbättra minnet. 

100 personer deltog. Denna grupp delades upp i två, där ena gruppen fick i uppgift att promenera 3 gånger i veckan, i 45 minuter. Promenaderna skulle vara pulshöjande utan att vara jobbiga som typ ett löppass. Den andra gruppen fick i uppgift att göra stretchövningar 3 gånger i veckan, i 45 minuter. Viktigt var att dessa stretchövningar inte fick vara pulshöjande. Detta gjordes i ett halvår. 

När man sedan mätte, med hjälp av magnetröntgen, storleken på hippocampus för gruppen som hade stretchat såg man att hippocampus hade krympt med 1,4 %. Inte så förvånande, med tanke på att det följer den naturliga utvecklingen av hippocampus. När man sedan mätte hippocampus för gruppen som hade promenerat så såg man det förvånande: Hippocampus hade inte bara krympt mindre för denna grupp, den hade ökat i storlek med
2 %. Gruppen hade alltså blivit "2 år yngre". Riktigt coolt! Nya hjärnceller bildas alltså i hippocampus vid motion.
 
 
 

Bildresultat för dopamine serotonin norepinephrine
 
 
Han pratade mycket om hjärnans belöningssystem, och att vi är samma art idag som vi var för 900 000 år sedan. Han skojade själv om att dessa årtal är himla svåra att greppa. 100 år sedan är liksom nog svårt att greppa, så när man pratar om vad som hände för 900 000 år sedan tappar man ofta allt intresse. Om man inte har det som specialintresse förstås. Han jämförde istället människan på jorden som dygnets timmar. Så här sa han (med reservation för lite felmarginaler i minutrar, men poängen går fram oavsett):

00.00-23.40: i 23 timmar och 40 minuter har människan varit jägare. Man bodde inte på samma ställe. Man var tvungen att fly från tigrar, jaga sin mat och allt handlade mer eller mindre om att överleva. 
23.40-23.59: Industrialisering
23.59-24.00: Digitalisering 

Med det sagt menade han att vi är likadana som vi var för en herrans massa år sedan. Vår hjärna fungerar exakt likadant, vi har bara lärt oss att använda den för andra typer av problem. Kroppen fungerar däremot exakt likadant, och det är många gånger ett problem idag. Varför? Jo, för att det som händer vid ett stresspåslag i kroppen är att hypotalamus, hypofysen och binjurarna (HPA-axeln eller stressaxeln) utsöndrar kortisol i kroppen. Hjärtat börjar banka hårdare. Vi förbereder oss för att fly eller fightas. För 900 000 år sedan var detta direkt avgörande för om vi skulle överleva eller inte, eftersom att det vi stressade om då, förmodligen var en tiger mitt framför oss. Då handlade det för kroppen om att fort reagera och agera, välja att fly eller fightas och sedan ha tillräckligt mycket blod och syre i musklerna för att klara av utmaningen. 
 

Bildresultat för Kortisol
 
Idag stressar vi snarare om tentor och räntor. Kroppen vill att vi ska överleva, men det går varken att fly eller fightas från eller med tentor eller räntor. I alla fall inte bokstavligt talat. 

Det som är intressant är att vid fysisk aktivitet så utsöndrar kroppen ännu mer kortisol - stresshormonet, men blir också mycket mycket bättre på att sänka nivån efter. Kortisolet sjunker då till en lägre nivå än innan den fysiska aktiviteten, samtidigt som kroppen vid upprepade fysiska aktiviteter lär sig att inte höjas lika högt. 

 
Det har utförts massor av forskning och jämförelser "före/efter" och om ni vill läsa mer om det så rekommenderar jag hans bok "Hjärnstark" här nedan. 

Han pratade även mycket om att "vad kom först, hönan eller ägget? Kan det inte bara vara så att smarta barn gillar att röra sig?" Jo, absolut kan det vara så. Men om man jämför läsförståelse, IQ eller annan typ av mätbara resultat innan fysisk aktivitet och efter, så går det inte att blunda för resultatet. En del föds helt enkelt med bättre läshuvud eller högre IQ, så är det, men förutsättningar förbättras, oavsett individuell nivå utan fysisk aktivitet, om man sedan adderar fysisk aktivitet. 

Kan man springa sig till att vara Einstein? Nej, men man kan trycka ner sin potential genom att sitta stilla. Vi får 20 % mer blod till hjärnan när vi rör på oss. Och då pratar vi bara blod... Det tillkommer massvis med hormoner som får oss att både må bättre och tänka smartare.

Han var även noggrann med att understryka att det inte handlar om prestation i den fysiska aktiviteten - tvärtom, "det handlar om att springa för livet", som våra förfäder. Det är då belöningssystemet i hjärnan kickar igång. 

Bildresultat för mcdonalds
 
Han visade även en rolig bild där det var en man som satt i soffan, med en tv-dosa och chips och ifrågasatte:
"om det är så viktigt för oss att röra på oss, varför vill inte hjärnan göra det oftare då? Varför är det så mycket värt att sitta kvar i soffan och sappa till nästa kanal?". Jo, återigen för att vi är samma art som vi var för 900 000 år sedan. Vår hjärna är byggd för att vara lat. Vi är lata av naturen. För varje lite kaloriförlust för 900 000 år sedan kunde vara förödande. För 900 000 år sedan fungerade det bra och var en bra anledning. På McDonalds behövs det inte. 

Måste man anmäla sig till vasaloppet och ha coolast bilder på instagram då? Nej. Hjärnan bryr sig inte om prestationen. Den räknar bara antalet steg. Det handlar faktiskt inte ens om att vara sportig, det handlar bara om att inte sitta still. Det handlar inte ens om att förbättra sina resultat. Om man springer 5 km på 30 minuter så kan man fortsätta i exakt samma takt och ändå ökar tillförseln av BDNF - "hjärnans mirakelmedel" för varje gång man springer denna sträcka. Det kommer bli lättare varje gång, men det bryr sig inte hjärnan om, den räknar bara stegen. 

Anders bok, Hjärnstark: 


 
 
 
Bildresultat
"Vill du bli mer stresstålig, må bättre, förbättra ditt minne och bli mer kreativ och intelligent? Se då till att röra på dig! Regelbunden träning har nämligen visat sig vara den bästa hjärngympan som finns, bättre än sudoku, korsord och alla tänkbara kosttillskott tillsammans.

Man vet i dag att hjärnan är enormt föränderlig. Det bildas ständigt nya hjärnceller och nya kopplingar skapas och försvinner. Allt du gör, till och med varje tanke du tänker, förändrar din hjärna lite grann. Och det gör i allra högsta grad även motion. När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre, det påverkar också koncentrationen, minnet, måendet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten – till och med din personlighet och intelligens. Du tänker helt enkelt snabbare och kan lägga i en extra ”mental växel”, till exempel för att kunna koncentrera dig när det är stökigt omkring dig. Och alla som rör på sig får de här fördelarna, barn, vuxna och gamla.

I Hjärnstark visar Anders Hansen, överläkare i psykiatri och författare till bokenHälsa på recept, vilka mekanismer i din hjärna som omvandlar promenaden eller löprundan till inget mindre än en mental ”uppgradering”. Du får lära dig vad det beror på och du får konkreta tips på hur du ska röra på dig för att uppnå alla positiva effekter som forskningen har kunnat visa."

Kommentera här: